BlogsCreatieve benodigdhedenCreatieve hobby'sDo it yourself

Happy stones maken: Wat zijn het en hoe maak je deze gekleurde stenen?

Heb jij ze al gespot? Van die mooie beschilderde stenen gekleurde stenen die onderweg zijn verstopt. Dat zijn happy stones. Happy stones zijn al jaren in omloop maar op dit moment is het een ware rage. Via social media en het nieuws wordt er de laatste tijd veel aandacht aan besteed. Maar wat zijn happy stones en hoe kun je deze Happy Stones zelf maken?

Happy stones maken en beschilderen

Wat zijn happy stones?

Overal zijn mensen bezig steentjes te beschilderen met vrolijke afbeeldingen, om ze vervolgens op allerlei plekken achter te laten, in de stad of in de natuur. Als verrassing voor de mensen die ze vinden. Een Happy Stone is dus een mooi beschilderde steen die de maker achterlaat puur en alleen om de vinder blij te maken.

Een Happy Stone is een mooie beschilderde steen waar je blij van wordt.

Als je er eentje vind kan je deze laten liggen, meenemen of verplaatsen.  De bedoeling is uiteindelijk dat de stenen een echte reis gaan maken en dus zwerfkeien worden en op deze manier steeds opnieuw iemand blij kunnen maken.

Deze stenen worden gemaakt door kinderen en mensen die anderen een glimlach op hun gezicht willen toveren. Vooral tijdens de lockdown en door de coronacrisis hebben mensen meer behoefte om iets leuks voor een ander te kunnen betekenen. Iets waar ze zelf ook plezier aan beleven.

Kinderen hebben door het maken, verspreiden en het zoeken van deze stenen een leuke bezigheid tijdens deze lockdown.

Ben jij zelf ook creatief aangelegd of wil je iemand blij maken? Met het verspreiden van de Happy Stones maak je de wereld een klein beetje vrolijker in deze onzekere coronatijd.

Hoe maak je happy stones?

Je kan de Happy Stones natuurlijk ook zelf maken. Zoek simpelweg een mooie steen in de natuur en beschilder deze op de manier die jij leuk vindt.

Tip: Teken eerst met potlood een schets op de steen en teken deze met de permanent markers weer over.

Stenen voor happy stones maken

Is je steen klaar, vergeet dan aan het einde niet om een laagje vernis of een ander beschermlaagje eroverheen te doen.

Happy stones maken

Als je zelf een steen wilt maken. Gebruik dan verf of stiften die watervast zijn. Denk bijvoorbeeld aan acrylverf of stiften van Sharpies.

Lak de steen af met een lak of een vernis, zodat de steen mooi blijft als je deze in de natuur neerlegt. Ook kun je hier blanke nagellak voor gebruiken of de beschilderde steen in sprayen met haarlak. Let op: de combinatie van haarlak en permanente stiften kan vlekken geven.

Is je steen klaar? Dan wordt het tijd om deze te verspreiden. Verstoppen is niet nodig. De steen moet goed gezien kunnen worden, dat is ook leuk voor mensen die juist niet op zoek zijn naar Happy Stones. Leg de steen daarom op een plekje neer waar iemand anders deze goed kan vinden.

Ga samen zoeken naar nieuwe happy stones en laat je inspireren door de vele mooie afbeeldingen.

Zoek, vind en verspreid.

Vind je een steen? Dan mag je deze gewoon meenemen naar huis. Heb je onderweg leuke gladde stenen gevonden? Neem deze stenen dan ook mee zodat je thuis zelf ook zo’n mooie Happy Stone kunt maken. Het is erg leuk als je deze dan vervolgens in je thuisomgeving weer ergens neerlegt zodat iemand anders deze weer kan vinden en er blij van wordt.

Op deze manier gaat de steen zwerven en wie weet wordt de door jou gemaakte steen wel gevonden aan de andere kant van Nederland.

Een happy stone gevonden?

Heb je een steen gevonden? Vaak staat de maker van de steen vermeld op de achterzijde. Dit kan een facebookpagina zijn of een website. Het is natuurlijk ontzettend leuk om dan even een foto van de gevonden steen te plaatsen op de betreffende pagina. Dit is niet alleen leuk voor de maker maar ook om de andere mensen in de groep te inspireren.

Zelf kun je natuurlijk ook een steen maken en deze ergens neerleggen voor een ander. Vermeld dan achterop de steen de facebookpagina van Happy Stones bij jou in de buurt. Op deze manier kan de vinder het op deze pagina delen. Hoe leuk zou het zijn als jij je eigen steen weer voorbij ziet komen?

Aan de slag

Hoe maak je zelf happy stones? Met deze handige stap voor stap uitleg kan het eigenlijk niet meer misgaan.

Stappenplan om happy stones te maken:

  1. Ga op zoek naar mooie en gladde stenen of koop een compleet pakket met stenen.
  • Maak de stenen goed schoon. Breng, als de stenen droog zijn, een laagje primer aan op de steen.
  • Bedenk vooraf wat je gaat tekenen op de steen. En teken dit eerst met een potlood op de steen.
  • Beschilder de stenen daarna met watervaste stiften of acrylverf. Zet op de achterkant van de steen de naam van je website of een facebookgroep in de buurt.
  • Laat de stenen drogen en werk ze dan af met een laagje blanke lak, vernis of nagellak.
  • Is je steen klaar? Trek er dan wandelend lekker op uit om een leuk plekje te zoeken waar de de gekleurde stenen neer kunt leggen. Zoek een plekje waar andere mensen de steen makkelijk kunnen vinden en waar hij in het zicht ligt. Naast een bankje in het park, op de brievenbus, bij een paaltje, bij een prullenbak, in de speeltuin, bij de ingang van een verzorgingstehuis, of zomaar bij iemand op de stoep bij de voordeur.
  • De vinder van de steen zal vast en zeker erg blij van dit gebaar worden. En dat is ook het doel van de Happy Stones. En dat is ook het doel van de Happy Stones. Kijk ook even op de achterkant of je de maker van de steen kunt achterhalen. En vergeet niet om een leuke foto te plaatsen in een facebookgroep van de Happy Stones in jouw regio.
  • De vinder van de steen mag de steen houden of zelf weer een nieuw plekje zoeken om de steen neer te leggen.

Inspiratie: Happy stones verven

Je kunt echt alles op jouw stenen verven. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk dan vooral eens naar deze boeken. Deze boeken bieden volop inspiratie over wat jij op je Happy Stones kunt verven.

Stippen op stenen: creëer meer dan 40 mandala’s en ontwerpen uit de natuur


Art of Stone Painting: 30 voorbeelden om je creativiteit te ontplooien


Art on the Rocks: Stenen verven, meer dan 35 kleurrijke projecten, tips en technieken om je creativiteit te vergroten.

Meer boekentips voor het verven van stenen

Heel veel succes met het vinden, maken en verspreiden van de Happy Stones.

Heb jij al eens een happy stone gevonden? Of heb je er onlangs een paar gemaakt? Deel je foto’s in de opmerkingen hieronder.